Zit jij in een sekte?  Wees je eigen goeroe!

Met de sterk groeiende opkomst van spirituele centra, spirituele leiders en bewegingen is het altijd goed om kritisch te kijken naar de intenties van deze mensen en jezelf tijdig te behoeden voor hen die zich als ‘spiritueel zijn’ uitgeven maar die er enkel op uit zijn om jouw portemonnee leeg te maken. Je bent je er vaak niet bewust van je in een sekte of dergelijke beweging te bevinden. Je bent er via iemand ingekomen die er laaiend enthousiast over was en het heeft je nieuwsgierig gemaakt. Wees toch alert als je het volgende herkent:

– er is één duidelijke leider die je dient te gehoorzamen. Deze wordt door de groep als spiritueel superieur beschouwd. Er wordt gedweept met de leider door leden van de groep.
-tegenspraak of een eigen mening hebben worden niet geduld.
-er wordt manipulatie en mindfuck gebruikt om jou dure trainingen te laten volgen. Doe je niet mee, dan word je buitengesloten of gekleineerd en wil je blijkbaar niet hard genoeg ‘groeien’.
-de dure trainingen beloven een ongekend resultaat of doorbraak. Deze zijn echt niet zo bijzonder als men je doet geloven. Merk je niets van het resultaat, dan ligt dat natuurlijk aan jou.
-leden praten elkaar allemaal na of gebruiken dezelfde quotes van de leider.
-familieleden en vrienden maken zich zorgen om je: ze vinden je veranderd sinds je deze beweging of leider volgt (en meestal niet in positieve zin).
-er gelden duidelijke regels binnen deze beweging. Wat je leert binnen de trainingen mag je zelf niet in de praktijk brengen voor je hiervoor gecertificeerd bent door de groep of beweging. Dit kost alleen al handenvol geld.
-je wordt afhankelijk gemaakt en durft vaak niets zelf meer te besluiten zonder goedkeuring of advies van jouw ‘leider’
-je wordt aangemoedigd om nieuwe mensen te werven om zich aan te sluiten bij deze beweging.
-de leider is niet met jou bezig, die is daar alleen voor persoonlijk gewin.
-aanvankelijk voelt het fantastisch om je in dit centra of deze beweging te bevinden, je voelt je een nieuw mens, je voelt je spiritueel ‘high’ door alle nieuwe zienswijzen, maar je wordt langzaam losgeweekt van je eigen denkwijze, je vrienden, je normen en waarden.
-er volgt een obsessie voor de gedachtengang van deze groep.
-er wordt je verteld dat jij beter bent dan anderen omdat jij je in deze groep bevindt. Je wilt niet buitengesloten worden, dus voel je de druk om overal aan mee te doen (tegen hoge prijzen uiteraard).
-Er kunnen nogal wat vrije opvattingen zijn over seks of er wordt aangemoedigd met zoveel mogelijk mensen seksuele omgang te hebben.
Als jij je hierin herkent, gebruik dan je volle verstand en stap uit deze beweging of maak je los van deze leider of dit centrum. Je hebt te maken met valse spiritualiteit. Een echt spiritueel leider zal jou nooit manipuleren, je zakken leegkloppen of je afhankelijk maken. Een echt spiritueel leider zal je altijd aanmoedigen om je eigen goeroe te zijn en je aanmoedigen naar je eigen innerlijke stem te luisteren. Alle antwoorden zitten in jezelf. Wat je ook wordt verteld: weet dat het niet aan jou ligt. Verbreek de contacten met jouw waardevolle vrienden en familie niet. Je zult ze hard nodig hebben als je uit deze toxische groep stapt. Blijf ten alle tijde kritisch en geloof niet alles wat je verteld wordt. Ga af op je eigen waarheid. Niemand anders dan jijzelf heeft de waarheid voor jou in pacht.
Wees je eigen goeroe.
Lees ook zeker het boek ‘Twaalf goeroe’s, dertien ongelukken’ van Johan Noorloos.
× Stuur een Whatsapp