The Silent Treatment: hoe ga je hier op spirituele wijze mee om?


The silent treatment: hoe ga je om met iemand die jou negeert?

Het lijkt tegenwoordig voor veel mensen zo normaal om ‘the silent treatment’ toe te passen zonder dat jij een flauw benul hebt waar dit gedrag over gaat. Op de werkvloer, in vriendschappen, in liefdessituaties.

Mensen sluiten hun hart voor je, weigeren met je te praten of beperken zich tot een minimaal contact met jou en doen net alsof jij niet bestaat of onzichtbaar bent.

Waarom doen mensen dit?

‘The silent treatment’ wordt toegepast als de ander de controle over jou of over een situatie wil houden. Ook passen mensen dit toe als zij vinden dat jij hen iets ‘aangedaan’ heb of iets hebt gezegd dat hen niet zint. Zij hebben een onvermogen om dit bespreekbaar te maken.
Het is een passief-aggressieve manier om met een situatie om te gaan. Maar dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Het kan zijn dat iemand wat ruimte nodig heeft maar dit niet durft te zeggen of dat iemand niet de juiste woorden weet te vinden om een gesprek met jou aan te gaan.
Mocht je jezelf in zo’n situatie bevinden en de neiging hebben om naar iemand te zwijgen, laat het die ander dan met een paar woorden weten, zonder te negeren om een situatie niet nog erger te maken of om geen boosheid of gevoelens van afwijzing te veroorzaken.

Desalniettmin: als iemand jou negeert kan dit heel vervelend voelen. Het frusterende is ook dat je niet weet wanneer dit ophoudt. Maar hoe ga je hier op een spirituele wijze mee om?
Het lijkt heel logisch om de ‘schuld’  bij jezelf te zoeken als je van iemand ‘the silent treatment’ krijgt.
Je bent wellicht geneigd om te vragen wat er aan de hand is, of om nog meer je best te doen aandacht van deze persoon te krijgen.
Echter, als je doorgaat met je eigen leven en er niet teveel energie aan geeft en laat merken dat ‘the silent treatment’ geen enkel effect heeft op jouw humeur of jouw leven, dan zal het waarschijnlijk al snel ophouden.

Accepteer dat we het gedrag van een ander niet kunnen veranderen. Jij bent in controle over jouw gevoelens en niet iemand anders. Geef die macht dus ook niet weg. Probeer ook niet de gedachten van die persoon te lezen, dat is niet jouw taak. Het is de taak van de ander om te communiceren als hem/haar iets dwars zit.

Probeer erover te praten, maar als die ander er geen gehoor aan geeft en niet mee wil werken, laat die ander dan los en ga vooral niet zitten wachten terwijl je jezelf miserabel voelt.
Focus je op jezelf, je leuke vrienden/vriendinnen en alle leuke dingen in het leven in plaats van op de stilte.

We hebben altijd nog de controle op wat we toelaten in ons leven en laat de boosheid en frustratie die gepaard gaat met ‘the silent treatment’ gewoonweg niet toe. Geef er geen aandacht aan. Denk bij jezelf: ‘ Ik bid voor jou, maar ik buig niet voor manipulatie’.

Onthoud goed: écht leuke en lieve mensen geven jou niet ‘the silent treatment’.
Even afkoelen kan prima zijn, maar opzettelijk en herhaaldelijk iemand negeren of zijn/haar bestaan ontkennen is gewoon sneu. ‘The silent treatment’ heeft niets met liefde, spiritualiteit of met Goddelijkheid te maken.

‘Someone disappearing on you doesn’t reflect your worth. It reflects their fear of being seen’.