Zie jij het ook wel eens in je omgeving?

Mensen die zichzelf spiritueel noemen, maar zich vervolgens allesbehalve spiritueel gedragen.
Mensen die pretenderen bewust te zijn maar zich vervolgens allesbehalve bewust gedragen.
Mensen die zichzelf yogi noemen, maar zich vervolgens alles behalve des yogi’s gedragen.

Het ego, frustratie, jaloezie, onvrede, onaardig en onethisch gedrag blijkt vaak nog altijd te domineren en dat kan menigeen maar moeilijk loslaten.

Eigenlijk is het nooit anders geweest. Vroeger zag ik het al.
Diegenen die op zondag voorin de kerk zaten, gedroegen zich de rest van de week alles behalve Christelijk. Ik vroeg me dan af of die mensen ooit wel eens in de spiegel keken en zich bewust waren van hun eigen gedrag.

Ik vraag het me nu regelmatig weer af. Zijn deze mensen zich ervan bewust dat ze in een leugen leven?

Het handelen van de mens is niet altijd in overeenstemming met wat hij uitspreekt.
Ons handelen wordt gedreven door onze onbewuste gedachten. Deze bevatten patronen die er voor zorgen dat we niet kunnen volhouden wat we eigenlijk willen zijn. En dus krijg je vroeg of laat iemands ware gezicht te zien.

Het gedrag is tegenstrijdig ofwel incoherent.
Een man wil een liefdevolle en vriendelijke partner zijn. Toch heeft hij gewoonten en reacties ontwikkeld, waardoor hij op koude of onaangenaam wijze optreedt. Een vrouw geeft spiritueel advies op een paranormale beurs, maar scheldt vervolgens in onvervalst Haags op de organisatie omdat iets niet naar haar zin gaat.
Een yogadocente sluit de les af met ‘Namasté’, maar gedraagt zich vervolgens onethisch naar een collega yogadocent.

Natuurlijk zijn we allemaal mens. Mensen maken fouten. Als we perfect waren, dan waren we niet op deze aarde. We zijn allemaal wel eens in beperkte mate incoherent. Maar durf het voor jezelf ook toe te geven.
We kunnen ons ervan bewust worden en zo nu en dan eens aan wat zelfreflectie doen en ons gedrag aanpassen.
Het is belangrijk om ons gedrag en onze denkpatronen op één lijn te brengen omdat als we incoherent blijven, dit vroeg of laat onszelf of anderen zal schaden.
Als we onszelf beter leren kennen en meer overeenstemming brengen tussen ons spreken en ons handelen, dan brengen we ons leven meer op één lijn. We zijn dan meer op ons gemak met onszelf en met de wereld om ons heen. We respecteren onszelf meer en worden ook meer gerespecteerd door de omgeving.
Het voelt veel fijner om écht én van binnen die bewuste mens, die spirituele persoon of die yogi te zijn en niet alleen maar voor de buitenwereld.

Zoals Carl Jung het zo mooi zei:
‘It is only our deeds that reveal who we are’. Let daarom altijd goed op het gedrag van mensen. Dit laat jou veel meer zien dan hun woorden.

Namasté,

Ira

× Stuur een Whatsapp