**Empaat of hoogsensitief**

Als empaat ben ik van jongs af aan bezig geweest met het creëren en bewaken van harmonie.
Bij binnenkomst in een ruimte voelde ik al snel ‘de emotionele temperatuur’ ter plaatse en als die niet harmonieus was, dan was ik het die harmonie bracht.
Ik was ook erg gevoelig voor ‘sfeerbepalende’ mensen.

Ik kan nu wel stellen dat ik ALTIJD energetisch hard aan het werk was.
Als een empaat sta je volledig open voor de energie en gevoelens van anderen.
Als empaat voel je het ook wanneer iemand niet authentiek is.
Zo iemand voelt zich dan ook al snel niet op zijn gemak bij een empaat, omdat hij zich, zonder woorden door jou ‘gepakt’ voelt.
Empaten houden niet van drukke plaatsen, niet van geweld, ook niet op TV, maar vinden andermans onverschilligheid ook verschrikkelijk.
Omdat een overdosis van andermans energie soms gewoon teveel is voor een empaat, zijn zij ook graag alleen. Empaten hebben levendige dromen, vele paranormale ervaringen en houden ervan het mystieke te ontdekken.
Ze verafschuwen routine. Ze hebben afwisseling nodig. Het zijn reizigers. Free spirits.

Empaat zijn is wat anders dan hoogsensitief.
Alhoewel beiden last kunnen hebben van de energie en emotie van een ander, gaat het bij een hoogsensitief persoon nog een stapje verder en vindt een hoogsensitief iemand het daarom vaak ook moeilijk om met de eigen emoties om te gaan.
Hoogsensitieve personen zitten vaak nog meer in subtiele energievelden.
Zij verwerken energie op een andere, subtielere manier dan een empaat en hebben daarom meer tijd nodig om te herstellen van de energie van een ander.

Ervaringen door de jaren heen, hebben me ouder, wijzer maar ook wat harder en zakelijker gemaakt. Ik heb niet meer die behoefte om altijd maar die verantwoording te nemen voor het creëren van harmonie, het kost me gewoonweg teveel energie, dus kies ik wat vaker voor rust voor mezelf.
Ik kan beter nee zeggen. Ik kan verantwoordelijkheid beter bij een ander laten.

Vroeger werd ik niet altijd begrepen. Anderen vonden mijn gevoeligheid wellicht een zwakte.
Ik zie het nu als een geschenk. Een groot geschenk. Empaten en hoogsensitieve personen zijn meer dan ooit nodig in deze turbulente wereld. Omdat we iets voor de mensheid kunnen betekenen. Maar met het grote verschil dat we eerst goed voor onszelf zorgen. Onszelf beschermen. Grenzen aangeven. Niet meer de wereld op onze schouders dragen.

Ben jij een Empaat? Dan is nu de tijd om te doen wat je te doen hebt. Anderen helpen te helen op wat voor manier dan ook. Je hele leven ben je hierop voorbereid. Geef, laat los, trek je terug, rust uit, laad weer op.
Rise… and shine!

_/|\_ Ira

× Stuur een Whatsapp